SELIM SE!

100 bofora se sele na novu adresu:
100 bofora.net

možete nastaviti surfati starim blogom, a možete i škicnuti što je novo na: 100 bofora.net

Kako otvoriti ETSY trgovinu - dio 1 - porezni okvir

28.1.17

Je li ovo godina u kojoj ćete ostvariti taj korak? Kao odgovor na sve češća vaša pitanja, odlučila sam napisati nekoliko postova na ovu temu. Odmah ću ovdje reći da sve ovo pišem iz vlastitog iskustva vođenja domaće radinosti i Etsy trgovine.

U ovom prvom dijelu osvrnut ću se na samo kreiranje Etsy trgovine i registracije  Pay Pal servisa, te kako to sve staviti u porezne okvire kod nas.



ETSY je platforma za prodaju i kupovinu rukotvorina, pribora, starih stvari. Ako zamislimo svijet kao globalno selo, Etsy je u njemu jedan veliki sajam. Tako možete imati štand na tom sajmu, ako to poželite i na njemu prodavati svoje rukotvorine.

Što mi treba?
Za registrirati se na Etsy platformi potrebna je e-mail adresa i kreiranje profila. To je dovoljno ako želite samo kupovati. Ako želite otvoriti Etsy trgovinu, od vas će tražiti još da date broj računa na koji će vam stizati uplate kada netko kupi vaš uradak i kako ćete plaćati mjesečne naknade za objavljivanje oglasa i provizije od prodaje.

Ovo je korak na kojem mnogi zapnu. Puno sam puta odgovarala na pitanja - što sad i kako se to kod nas računovodstveno i porezno gleda.

Kako sam gore i rekla - Etsy nije ništa drugo do mjesto za prodaju, ili kupovinu. Tako ako nešto prodate na Etsy platformi, jednako je kao i da ste prodali na bilo kojem sajmu ili slično. Na račun koji ste dali pri registraciji sjesti će novci. Dalje se ta uplata knjiži kao i bilo koja druga uplata.

Kupcima možete ponuditi nekoliko opcija kako mogu kupovati u vašem Etsy dućanu. Jedna je putem Pay Pal-a. Po meni je to najjednostavniji oblik trgovine i preporučila bih ga svakom tko započinje ovu avanturu. Zanimljivo je spomenuti da se transakcije putem Pay Pala ne smatraju gotovinskim prometom. Pay pal je servis za transakciju novaca. Za njegovo korištenje, također se trebate registrirati. Za registraciju je također potrebna e-mail adresa i bankovni račun. To može, ali i ne mora biti isti onaj koji ste registrirali na Etsy platformi. Pay Pal nudi dvije opcije. Obični Pay Pal račun i poslovni Pay Pal račun. Zgodno je otvoriti poslovnu verziju računa i tako imati odvojeno privatne i poslovne kupovine.

Kada ostvarite prodaju svota će sjesti na vaš PayPal račun. Kada se to dogodi, na taj dan vi izdajete račun u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju HNB-a na taj dan.
Za prebacivanje novaca s Pay Pal salda na vaš bankovni račun se naplaćuje naknada, tako je opravdano da ne morate odmah svaku svotu prebacivati na svoj bankovni račun, ali morate izdati račun i knjižiti ga na taj dan. Može se svako mjesec - dva svota sa salda prebaciti na vaš bankovni račun.

Pay Pay će također za svaku svotu koju ostvarite uzeti proviziju i ta se provizija odmah skida s vašeg Pay Pal salda. Budući da ona nikada neće vidjeti vaš bankovni račun, ona se može knjižiti kao trošak u naravi. Također, možete i trgovati sa saldom koji se na Pay Pal računu ostvari.

Postoje i druge mogućnosti koje možete ponuditi za kupovinu u vašoj Etsy trgovini, no za početak moja je preporuka Pay Pal. Kada stvar krene, razmotrit ćete ponude i naknade u vašoj banci i vidjeti što je najbolje za vas.

Da biste sve to stavili u legalne okvire potrebno je registrirati neki oblik poslovanja kod nas. Ovo vas Etsy u ni jednom trenutku registracije neće pitati. Ono što se kod nas nudi je da ili registrirate domaću radinost, obrt ili JDOO. O tome sam već pisala na blogu i kada pretražujete tekstove, svakako pogledajte datume objave, jer kod nas je jedino mjena stalna.

I ovo se čini zanimljivo

9 comments

  1. Hvala na jasnom, kvalitetnom i korisnom tekstu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala! posebno kad dolazi od Naranče - volim i pratim tvoj blog <3

      Izbriši
  2. Pozdrav! Je li obavezno imati registriran obrt ili jdoo da bih prodavala na etsyu?

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala, jako koristan post. I mene zanima dalje, što je obavezno i je li obavezno odmah... Npr, ako ispočetka prodam jedne rukavice mjesečno pa posao krene za dva, tri mjeseca...? Treba li otvaranje Etsy i kućne radinosti biti sinkronizirano ili se može i naknadno prijaviti? I pošto sam zaposlena, za početak bi meni Etsy bio samo dodatna zarada, što ja od ovog troje mogu otvoriti? Hvala. Plus isprike ako ste već o tome pisali ��

    OdgovoriIzbriši
  4. Lijep pozdrav.Dizem temu iz mrtvih.Vidim da puno toga znate pa imam par pitanja.Kako stoje stvari sa d.o.o. Imam firmu i trenutno proizvodnju i veleprodaju ali bih se okusao i u online prodaji.Kako onda sa izdavanjem racuna.Trebam li imati fiskalnu blagajnu?Ako navedem Pay Pal kao sredstvo placanja(transakciski racun),sto kada prebacim novce na ziro ili tekuci.Kako porezna gleda na to.Ako radim preko firme mora li biti poslovni racun vezan za Pay Pal.Hvala

    OdgovoriIzbriši
  5. Pozdrav,
    ovdje su samo pitanja, gdje mogu vidjeti odgovore na ista? :)
    naime, i mene zanima sve gore upitano.
    Hvala puno na odgovoru!

    OdgovoriIzbriši
  6. "I mene zanima dalje, što je obavezno i je li obavezno odmah... Npr, ako ispočetka prodam jedne rukavice mjesečno pa posao krene za dva, tri mjeseca...? Treba li otvaranje Etsy i kućne radinosti biti sinkronizirano ili se može i naknadno prijaviti? I pošto sam zaposlena, za početak bi meni Etsy bio samo dodatna zarada, što ja od ovog troje mogu otvoriti? Hvala."

    Moze i meni odgovor na ovo pitanje? Hvala

    OdgovoriIzbriši
  7. Domaća radinost je neovisna od svega navedenog.Otvarate ju u PU,gotovo je za isti dan i nekošta puno.U domaćoj radinosti plaćate godišnji paušal (oko 1.700,ookn).Ako ste zaposleni ili penzioner ne plaćate mir. I zdr. osiguranje a nezaposleni plaćaju oko 1.500,00kn mjesečno.(provjeriti još u poreznoj)Morate imati fiskalnu blagajnu i izdavati račune, ali niste u sustavu PDVa dok ne premašite godišnji dozvoljeni paušal.Proizvode možete prodavati bilo gdje bez ograničenja.Ako prodajete na štandu na prigodnim događanjima morate imati ugovor sa priređivačem.Otvorite račun izvan HR (ovo niste čuli od mene) i prodajte preko svih ...bayeva sa pokrićem (otvorena domaća radinost.

    OdgovoriIzbriši

Pokreće Blogger.

Like us on Facebook

Flickr Images