SELIM SE!

100 bofora se sele na novu adresu:
100 bofora.net

možete nastaviti surfati starim blogom, a možete i škicnuti što je novo na: 100 bofora.net

Vezenje - savršeno ljetno opuštanje

30.6.16




Vezenje je vještina čije se osnove lako usvajaju. Ako se odlučite na vez, nije nužno da se od vas očekuje da vezete konavoski vez, pašku čipku ili Ifigeniju na Wiehlerovom goblenu - to ostavimo strastvenim veziljama, onima rođenima za to. A možda ste i vi rođeni za to, tko zna, možda saznamo to već ovo ljeto. Ipak, ovdje želim pokazati kako vezenje može naći svoje mjesto u našoj svakodnevnici, da ga se može smjestiti u to malo slobodnog vremena koje prepuštamo stvaranju i kreativnosti.


Vezenje iznimno opušta. Posebno u ovo ljetno doba kada odolijevamo vrućinama, idealan je odabir ručnog rada. Šivanje ima jednu veliku ljetnu manu, a to je nužno paljenje glačala. Dodatno zračenje topline u prostoriji - ne hvala, ako mene pitate. Pletenje i kačkanje također - nije ni malo ugodno u krilu držati toplu dekicu, kapu ili šal početkom kolovoza. Zato je tu vezenje. Lagani drveni okvir s nateknutim platnom, igla i konac. Odaberite motiv koji vam se sviđa, pobrinite se da ste napravili sve pripreme i opuštanje je zagarantirano.

Pripreme su važne. Osnovno što morate napraviti kada ste odabrali motiv je prenijeti ga na tkaninu. To možete učiniti markerom koji se kasnije ispire u vodi ili možda jednostavno olovkom za početak. Drugo, za početnike je važno da na posebnom komadu tkanine izvježbate bodove koji se koriste u odabranom motivu. Zato je dobro imati u početku dva obruča - jedan za vježbu, drugi za rad. Dolje na slici je jedan takav obruč na kojem sam vježbala osnovne bodove: lančanac, lozica, zvjezdice na dva načina, francuski bod - bobica, ivančica... Moram reći da je neke od njih napravila i moja kći s nepunih šest godina.


Vježbanje osnovnih bodova
Oprema koju trebate za početak ove avanture može vas stajati 50 - 100 kuna. Što nam sve treba:
- konac: najčešće se koristi konac od šest niti, tako zvani muline konac (mouliné), pa za početak najbolje taj nabaviti. Dolazi u omotima od po 6 - 8 metara pa si možete priuštiti razne boje. Cijena jednog komada se kreće od 3 kn na više (ima i za puno više - ali sreća je neka da kod nas još uvijek postoji tvornica konca, pa se mogu nabaviti povoljni i kvalitetni konci) . Konci dolaze u većim namotima npr. 20 m, koji su u konačnici povoljniji.



- obruč ili okvir: nemojte se upuštati u vezenje bez okvira, ovo posebno za početnike. Kasnije ćete možda neke bodove vješto raditi i bez okvira, ali za početak dok usvojite osnovne bodove, oni su neophodni.
Nabavite dva okvira za početak, cijene im se kreću od 15 kn pa na više, ovisno o materijalu i veličini. To su u osnovi dva drvena ili plastična kruga između kojih se nategne platno za vez.
- iglice za vez: dolaze u pakiranu od po nekoliko komada, cijene im se kreću od 10 - 20 kn po pakiranu. To su igle koje imaju veću ušicu, kako bi se konac s više niti mogao nesmetano provući. Također postoje oštre i tupe igle. Ukoliko ovu vještinu odlučite podijeliti s najmlađima, preporučam da se uzmu tupe igle.
- škare: u osnovi bilo kakve male škarice će biti dobre, tako da ovo nećemo smatrati troškom.
- tkanine: bilo kakve za početak, pamučno platno, žutica, stara plahta, jastučnica, stolnjak... sigurno imate kod kuće nešto što bi se moglo iskoristiti.
- marker za označavanje: zgodno bi bilo imati i marker koji se ispire vodom, pomoću kojeg se mogu prenositi uzorci i motivi s papira na tkanine.
Dodatno će vam trebati odvijač za zatezanje obruča.
Prije nego krenete u nabavku svega što vam treba, pogledajte kod bake, tetke, možda ćete ovo sve naći i jednostavno posuditi.

Inspiracije sigurno neće nedostajati. Osim što smo okruženi vezom, kojeg možda i ne primjećujemo - interent je krcat idejama (pitajte google - eng: embroidery) . Posebno što je danas vrlo jednostavno bilo kakav motiv spremiti i poslati na ispis. Za one koji bolje uče gledajući - tu je youtube. Ja osobno volim imati knjigu uza se.
Na mojoj FB stranici 100 bofora također možete naći inspiraciju za vezenje, gdje sam u ovom tjednu pokušala podijeliti blogove koji me inspiriraju, korisne stranice na temu veza, vezenja za početnike.
Najbolja stvar je da možete u ovu aktivnost uključiti i one najmlađe. Koristeći tupu iglu uz vrlo kratke upute treba ih ostaviti da se sami prepuste ubadanju bodova. Ne opterećujte se na što će to sličiti, samo se naoružajte strpljenjem i slavama pohvala. Neka uz vašu pomoć izvezu cvijet ili sune, nešto jednostavno. Možda svoje ime.

Vezenje je dobar uvod u ručni rad za djecu

Veselo vezenje!

objavljeno na večernjakovoj blogosferi


I ovo se čini zanimljivo

0 comments

Pokreće Blogger.

Like us on Facebook

Flickr Images