SELIM SE!

100 bofora se sele na novu adresu:
100 bofora.net

možete nastaviti surfati starim blogom, a možete i škicnuti što je novo na: 100 bofora.net

Dno za torbe i korpe – kako se to radi

4.2.14



Jednu od jednostavniji verzija kako napraviti dno korpe ili torbe ili slično – sam  predstavila u postu o krpenim korpama.

Ovdje vam donosim kratki tutorijal u slikama za još jednostavniji način kako „skockati“ dno torbe ili korpe. Ovdje jedino treba voditi računa o smjeru uzorka – tako da s jedne strane ne bi on ostao naopačke. Dakle, ovo vrijedi samo za monotone uzorke koji ne ovise o tome jesu li naopačke ili ne. Tipa točkice, prugice, cvjetići i sl.



Uzmite svoj komad tkanine i svinite ga po visini tako da je uzorak s unutrašnje strane. Ovdje treba voditi računa da ova visina odrezane tkanine neće biti visina korpe, a ni širina. Ona će biti umanjena razmjerno koliko smo odlučili da bude dubina korpe, torbe kako ćete vidjeti kasnije. Prošiti sa strana. Ja za manje korpe ostavljam oko 1 cm šava, a za robusnije  i veće oko 1,5 cm.




Rastvorite šav i pritisnite ga peglom. Sad taj prošiveni komad rastvorite na način da bočne strane završe u špic. Učinite to s obje strane.


Sad je trenutak gdje se određuje visina, širina i dubina konačnog komada. Koliko visoko od kraja špica prošijemo – toliko ćemo dublji komad dobiti, ali time smanjujemo visinu, odnosno širinu. Prošiti oba špica na željenoj udaljenosti.
 

Odrežite viškove na udaljenosti 1 cm, odnosno 1,5 cm od šava. 


Sad možete i preokrenuti komad!



Po meni dvije vrlo važne stvari o kojima treba voditi računa


- Da konačne dimenzije komada ovise o tome koliko se duboko od špica prošio komad – to mu daje na dubini, ali smanjuje visinu i širinu

- Kako bi cijeli uradak izgledao dobro isti postupak treba napraviti i za postavu komada, istu udaljenost šavova, isti odrez.
 



A što se može s ovom tehnikom dobiti... kombinacije su beskrajne... 

 



I ovo se čini zanimljivo

4 comments

  1. Odličan tutić! Tako i mi kockamo torbe! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Torbe izgledaju odlično, koliko dugo ti treba da napravis jednu?

    OdgovoriIzbriši
  3. Iz jednog slicnog posta sam i ja naucila da tako sijem dno.Dobro je dati objasnjenje za sve koji to nisu videli.Slatke su tako tufnaste.

    OdgovoriIzbriši

Pokreće Blogger.

Like us on Facebook

Flickr Images