SELIM SE!

100 bofora se sele na novu adresu:
100 bofora.net

možete nastaviti surfati starim blogom, a možete i škicnuti što je novo na: 100 bofora.net

Facebook za kreativce

8.4.15

Počelo je tako da sam na osobnom FB profilu počela objavljivati slike svojih krpica i šivotvorina, dijeliti objave najnovijih postova s bloga. Kada sam vidjela da moji prijatelji s mreže  pozitivno reagiraju bilo je jasno da 100bofora zaslužuje izaći iz okvira privatnog Facebook albuma. Bilo je to početkom travnja 2013. Eto dvije godine do danas kada moja Facebook stranica ima nešto preko tisuću sljedbenika, onih koji su odlučili da im se ona sviđa.

Ukoliko razmišljate da svoju kreativnost podignete na viši nivo ili vas privlači ideja da vaš hobi preraste u nešto ozbiljnije, a snalazite se u društvenim mrežama, otvaranje Facebook stranice je super korak. Dobit ćete povratnu informaciju o tome kome se sviđaju vaši radovi, koliko im se sviđaju. No, da biste u tome bili uspješni morate odvojiti dobar dio svog vremena.
Jer, iako se čini da je sve besplatno, utrošit ćete dosta svog slobodnog vremena.
Facebook se mijenjao od onda do sada. Stalno se mijenja i ukoliko želite biti uspješni ili bar imati ideju za koga i za koliko njih objavljujete - morate se i vi mijenjati.  

Evo nekoliko (aktualnih) savjeta, kako početi i kako zadržati glavu iznad vode.

1. Otvorite stranicu i prije nego objavite to Gradu i svijetu, potrudite se oko sitnih, ali važnih detalja:
- Profilne slike i Cover fotografije. Dimenzije Cover fotografije su  851 px x 315 px, vodite računa da je tu i Profilna slika koja ju dijelom prekriva. Ukoliko učitate manju fotografiju, ona će se rastegnuti i neće izgledati lijepo.
- Učitajte bar dva albuma sa slikama. Tako kada vaši novi sljedbenici dođu na vašu stranicu, da imaju što i pogledati.

2. Osim svojih radova dijelite sa svojim čitateljstvom i članke, postove i drugih autora
vezanih za vašu temu. Uvijek se potrudite da se jasno vidi od koga ste podijelili post, sliku ili članak jer na taj način se umrežavate i širite poznanstva.
Ako dijelite nešto s druge Facebook stranice, nakon što ste je Lajkali sa profila stranice, upišite u post @ i krenite upisivati ime stranice tipa @100bofora. Na taj način ćete i druga strana dobiti obavijest da ste podijelili njen sadržaj. 


3. Sada već imate dva profila! Vaš osobni profil i profil Facebook stranice. Hoćete li postati i pisati s jednim ili drugim, to je na vama. Vaš osobni profil je vaš osobni, privatni. A korištenje profila stranice vam daje mogućnost da proširite vijest o svom imenu i da budete prisutni.
Ono što treba napomenuti da se lajkovi, koji dolaze s Facebook stranica, ne računaju kao lajkovi u zbiru. Važni su samo lajkovi koji dolaze od osobnih profila. 

4. Statistika. Facebook stranica vam nudi uvid u broj posjeta, klikova po danu, po postu. Koristite te važne informacije. Ubrzo ćete vidjeti kako neki postovi prođu nezapaženo, a na neke se love brojke kao blesave. Koliko ćete često postati, opet ovisi o vama samima. Neka to budu dva posta dnevno, ne više - naravno, objavit ćete nešto kada imate nešto pametno ili značajno za objaviti. Vidjet ćete u statistikama da ako, primjerice učitate album sa slikama (jedna objava), pa zatim promijenite Cover fotografiju (druga objava) i onda još nešto podijelite s drugog izvora (treća objava) da će jedna od te tri stvari proći potpuno nezapaženo. 

5. Privucite obožavatelje
Kada ste upogonili vašu stranicu i već imate sadržaja i aktivnosti, možda je vrijeme da organizirate darivanje. To uvijek privuče nove lajkove. Najbolje bi bilo da natječaj traje par dana, a opet ne predugo. Nije pametno reći da će trajati tipa do vašeg 500. lajka, jer to može biti preko noći, a može i za tri tjedna, kada će svi zaboraviti o čemu se radi.
Ono što ne smijete raditi je uvjetovati sudjelovanje u igri samo onima koji "dijele" vašu stranicu. Facebook to ne dozvoljava. Zgodno bi bilo pozvati sudionike da pozovu prijatelje ako to žele. Također je zgodno tražiti odgovor na pitanje o nečemu vezanom za darivanje ili samom izboru dara.  

Nadam se da sam vas malo ohrabrila da izađete sa svojim kreativnim kreacijama u virtualni svijet i da se umrežite. Imali stranicu ili ne, svakako posjetite Uricu od ručnog rada. To je Facebook stranica koja okuplja kreativce, gdje se možete pohvaliti s vašim rukotvorinama. Pitati za savjet ili jednostavno doći vidjeti što drugi rade. Umrežite se i povežite!  

I ovo se čini zanimljivo

2 comments

  1. Odlični savjeti! Sigurna sam da će mnogima pomoći! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kada sam otvarala F, na nagovor ćerke ,otvorila sam f profil na isto ime kao blog samo 2 puta isto ime-Nisam ni znala za f stranicu.:(

    OdgovoriIzbriši

Pokreće Blogger.

Like us on Facebook

Flickr Images