SELIM SE!

100 bofora se sele na novu adresu:
100 bofora.net

možete nastaviti surfati starim blogom, a možete i škicnuti što je novo na: 100 bofora.net

Al burro kolačići – 3 iz 1

23.12.11


Gledala sam umijesiti tijesto za neke kolačiće koje bih mogla iskoristit u više varijanti. Vazda govorim da jednostavnost u kuhinji dovodi do savršenstva (ne ubrajajući ovdje iznimke – volim ja i zakomplicirati). Ali kad dođe do nekih talijanskih recepata – tu nema govora: već treći sastojak je pod povećalom!

Dakle krenula sam od talijanskih kolačića s maslacem i napravila grešku čitajući recept s američke stranice gdje baš nisu vični konverziji jedinica iz njihovih šalica u nešto drugo… No ispravila sam grešku.

Potrebni sastojci za osnovno tijesto su maslac, brašno, šećer  i malo soli.
Na 250g maslaca ide oko
300g brašna
40g šećera.
Dodatno:
šećer za posipanje
orasi i čokolada za siročiće i 
pekmez za spojnice. 
Umijesite li po ovom omjeru moći ćete ispeći tri lima kolačića kojih želite.

Brašno se pomiješa sa soli u zasebnoj posudi. U drugoj se maslac na sobnoj temperaturi dobro istuče sa šećerom, kojima se potom doda brašno. Umijesi se tijesto i stavi u frižider na koji sat da se stisne.  




Kuglice al burro

Česta pojava na njihovim trpezama za blagdane, poglavito za Natale. No, pročitala sam isto tako (na tom američkom sajtu kojeg sad neću imenovat, jer sam ljuta zbog spomenute konverzije jedinica) spominju ove kolačiće i kao meksički svadbeni kolač. Pa eto, ako se koji kabaljeros ženi – sretno mu.
Iz tijesta trgamo komadiće veličine kuglice oko 2 cm,oblikujemo ih dlanovima i slažemo ih na masni papir za pečenje u razmaku oko 2 cm.  Peći oko 10 minuta na 180 °C ili dok se rubovi lagano ne zarumene (posmeđe). Stavimo hladiti. Ohlađene kuglice stavimo na nekakvu rešetkicu i pospemo šećerom u prahu.


Spojnice al burro
Razvaljamo tijesto na debljinu oko pola centimetra. Odabranim oblikom kojeg  smo malo posuli brašnom izrezujemo  kolačiće i slažemo na papir u razmaku oko 2 cm.
Tako posloženo tijesto na papiru  vratimo u frižider na 15ak minuta, potom u pećnicu oko 10-14 minuta na 180 °C ili dok se rubovi lagano ne zarumene (posmeđe). Ohladimo i slažemo spojnice tako da mažemo pekmez između njih i spajamo. Pospemo šećerom.

Siročići al burro

Iako najbogatiji po sastavu, jer u njih idu i orasi i čokolada – pokraj gornja dva seta kolačića izgledaju vrlo neugledno. Ali bitno je što je unutra – orasi – a i vani – čokolada!
Prije nego vratimo tijesto u frižider, odvojimo dio u kojeg umiješamo mljevene orahe. Na trećinu gornje smjese oko 5-10dkg. Tijesto stavimo u frižider i nakon sat – dva razvaljamo tijesto i željenim oblikom izrezujemo kolačiće koje na masnom papiru pečemo oko 15 minuta.
Ovakvi kolačići s maslacem će biti hrskaviji ako se dulje peku, a mekši ako se peku kraće kao ove kuglice, recimo.  Kada se ohlade (budite strpljivi, neka se stvarno ohlade inače pucaju) rastopimo malo čokolade u koju umačemo vrhove kolačića. Ohladimo!

Svi ovi kolačići mogu stajati i nekoliko tjedana ako su zatvoreni u nekoj limenoj posudi ili slično. 

I ovo se čini zanimljivo

3 comments

  1. super su ti kolačići! a i vidim, tu su i neke već poznate rukotvorine kojima sam se divila i prvi put kad sam ih vidjela... bravo, eastwood! ostavila sam ti jednu nagradicu na mom blogu pa ćirni...

    OdgovoriIzbriši
  2. znam o kojoj stranici pišeš :lol znala sam i ja ponekad poludit al opet, puno, puuuno više dobrih stvari sam tamo našla ;)

    volim ove kolačiće, ideja s 3u1 je super!

    OdgovoriIzbriši
  3. Interesantan recept. A ovaj dio s stajanjem od nekoliko tjedana, nema šanse, pogotovo ako mi je svojita u blizini. Onda jedna doza za jednu vrstu keksića. :)

    OdgovoriIzbriši

Pokreće Blogger.

Like us on Facebook

Flickr Images