SELIM SE!

100 bofora se sele na novu adresu:
100 bofora.net

možete nastaviti surfati starim blogom, a možete i škicnuti što je novo na: 100 bofora.net

Kako da se konopčić ne rasplete

5.1.14Kako sam se dala u izradu ovih  torbaka na konopčić, došla sam naravno i do samog konopčića. Nisam previše razmišljala kada sam u trgovini tražila pleteni konop od pamuka ili bambusa. Međutim kad sam ih krenula rezati, provlačiti kroz tunele svojih torbaka – eto problema. Kako da ih zaustavim da mi se ne raspletu na očigled. 

Da sam uzela bilo kakav poliesterski konop, malo bih ga zapalila na kraju i skvrčio bi se u čvrsti kraj koji ne bi više mrdao nigdje. Kod prirodnih materijala to nije slučaj. 

Ukoliko konopčić ne namjeravamo kasnije prati na nekim višim temperaturama, zgodno je kraj umočiti u rastopljeni vosak. Ali tu valja biti pažljiv, jer neki voskovi se već tale na 45°C. Pa bi se u pranju mogli rastopiti. Priručno se može kraj zalijepiti nekom ljepljivom trakom – samo što to može neugledno izgledati i opet u pranju se odlijepiti.

U pretraživanju interneta naišla sam na još jednu potvrdu da Amerikanci imaju proizvod za gotovo sve. Oni za rascvjetane krajeve konopa koriste vrlo zgodan proizvod Dip-it Whip-it. Što je vrsta gumenog premaza koji učvrsti konopčić, može se koristiti i za prirodne materijale i za poliesterske. Naravno dolazi i u raznim bojama. 

Ono na što sam se ja odlučila kod svojih konopčića je – čvor! Čvor na kraju konopčića koji će osigurati da se kraj ne rasplete. Sliku za ilustraciju sam preuzela s wikipedije.
Bitno je da duljina čvora bude barem jedna i po debljina konopa i da se na kraju odreže raspleteni dio i ostavi konopa ne manje od polovice debljine konopa. I ovo se čini zanimljivo

0 comments

Pokreće Blogger.

Like us on Facebook

Flickr Images