SELIM SE!

100 bofora se sele na novu adresu:
100 bofora.net

možete nastaviti surfati starim blogom, a možete i škicnuti što je novo na: 100 bofora.net

Savjeti za šivanje jednostavne torbe u dizajnerskim Ikea uzorcima

8.6.17



Šivanje i pristup šivanju se u zadnjih godina promijenio, ili barem ja tako želim misliti otkako sam u ovoj misiji oživljavanja starih šivaćih mašina. Mislim da je šivanje dobilo posebnu dimenziju i svi mi dodatni poticaj dolaskom i otvaranjem Ikeae kod nas. Odjel metraže je zaista poticajno mjesto, koje morate posjetiti. Veseli dizajnerski uzorci i posebno povoljne cijene, nisu jednini poziv... Ima još nešto...

Na odjelu metraže uglavnom se nude dekor tkanine. Pamuk ili mješavine lana i pamuka. To su tkanine prvenstveno zamišljene za presvlačenje namještaja, za jastučnice ukrasnih jastuka i slično. No, idealne su za izradu raznih torbi, vrećica, korpica... Kada planirate kupovinu pregledavajući njihove web stranice ili radite listu da vam kupovinu obavi netko drugi, svako obratite pozornost na opis proizvoda i njegovu težinu, odnosno gramažu po metru kvadratnom. To je podatak koji govori koliko je tkanina "debela". Težine oko 200 230 g/m² su idealne za ukrasne jastučnice ili teške zastore (čitaj: za šivanje torbi), dok recimo nešto od 130 g/m² može poslužiti kao podstava ili lagana zavjesa. Ono što nećete moći preko internetskog kataloga zaključiti je kako izgleda tkanje. Neke su tkanine tkane na način da su u konačnici pod rukom mekane i podatne. Takve tkanine velike težine kao ove tipa 220g/m² su sjajne za izradu pregača ili stolnjaka.

Ipak morate ih sami probati sve, jer je izbor uzoraka zaista sjajan i teško da mu ima premca. Kada dođete na sam odjel metraže - dočekat će vas radna površina i škare. Da, sami kupci režu tkaninu, ravno i uredno i vraćaju bale natrag na policu. Zaista nema potrebe da vas oblije znoj ili da čekate prodavača da vas usluži - stol ionako ima jedan utor, vodilicu za škare, da ćete se i sami iznenaditi kako vam dobro ide. Za tren oka ćete dijeliti savjete sljedećem nesigurnom kupcu. Odrezana tkanina se važe na vagi, kao povrće u dućanu i spremni ste za dalje.



Svim početnicima u šivanju, a i meni dan danas ova atmosfera itekako godi. I dalje ne volim kada me gospođa u dućanu ispod naočala pita: "a za što vam to treba". Sve u svemu, teško je svakom tko je kročio u svijet šivanja proći pokraj odjela metraže bez da barem ne zastane na tren i promisli - oh, koje mogućnosti. Uzorci su neki skoro pa vječni i postali su danas zaštitni znak i prepoznaju se iz aviona - da je to IKEA dizajn. Neki pak uzorci dolaze u ograničenim serijama i prethodno odrezani. Ponekad, kada tako dođe neki zanimljiv uzorak, poželim ga imati i prvo ga kupim i tek onda doma smišljam što bih s njim mogla raditi.

Tako sam prije neki dan naišla na ograničenu seriju AVSIKTLIG, prethodno odrezane tkanine u duljini od tri metra. Jednostavno me je podsjetila na ljeto i u njoj baš na prvi tren i nisam vidjela što bih mogla sašiti, ali zvalo je na torbu za plažu...



 I dok sam ja to radila i smišljala jednostavnu torbu za plažu, djevojčice su nestrpljivo čekale svoje torbice.



Ukoliko odlučite šivati nešto jednostavno, bez podstave preporuka je koristiti francuski šav, koji će sakriti neporubljeni rub i učiniti torbu dodatno čvršćom, budući da je francuski šav ustvari dvostruki šav. Šiva se na način da se tkanina prvo postavi s uzorkom prema vani i prošije, zatim se preokrene, dobro pritisne glačalom i prošije još jednom, ostavljajući rub unutar dva šava.




I kao i uvijek, mogučnosti su beskrajne.  Obavezno operite tkanine prije šivanja - evo i zašto! A zatim, prepustite se mašti i željama... Napravite nešto u svom domu s vlastitim potpisom!



Veselo šivanje!

Objavljeno na Večernjakovoj blogosferi 

I ovo se čini zanimljivo

0 comments

Pokreće Blogger.

Like us on Facebook

Flickr Images